Το Μοναστήρι της Καβαδιώτισσας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τρίτη, 17 Νοέμβριος 2009 06:50

Από την πλατεία του χωριού κατηφορίζουμε και σε τρία- τέσσερα λεπτά με τα πόδια φτάνουμε στο Μοναστήρι της Παναγίας της Καβαδιώτισσας, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της πλατείας. Είναι χτισμένο πάνω σ’ ένα επίπεδο, άγριας ομορφιάς, λοφίσκο, σημερινής περίπου έκτασης ενός στρέμματος. Περιβάλλεται στα νότια, ανατολικά και δυτικά από βραχώδες και απόκρημνο τοπίο, γεμάτο πουρνάρια και ακακίες, και μόνο βόρεια και βορειοδυτικά απλώνεται σε χωράφια και κήπους, που αποτελούσαν το 1834, σύμφωνα με την έκθεση της Εκτιμητικής Επιτροπής, την περιοχή των δέκα στρεμμάτων της Μονής, η οποία καταπατήθηκε και λεηλατήθηκε επί επαναστάσεως, αλλά και στα μετέπειτα χρόνια και κατάντησε κι αυτή, όπως όλα σήμ ερα τα κτήματα του χωριού, χέρσα έκταση.

Λέγεται, πως η Παναγία ήρθε από το χωριό Καβαδά των Αγράφων και από εκεί πήρε τ’ όνομά της. Αμφισβητείται όμως σήμερα η ά ποψη αυτή, γιατί υπάρχει η εκδοχή να πήρε η Καβαδιώτισσα την προσωνυμία της από το τοπωνύμιο «στου Καβαδά» Η εκδοχή αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι: ένα χωράφι της Μονής προσδιορίζεται ότι βρίσκεται στη θέση: «Χόμορης Καβαδάς». Η θέση αυτή πήρε το όνομά της, κατά πάσα πιθανότητα, από το Χομορίτη Δημήτριο Καβάδη ή Καβαδά, το όνομα του οποίου αναφέρεται στο κατάστιχο, που κρατούσε ο Τιμαριούχος Μαχμούτ Τζεράχ για φορολογικούς λόγους και το οποίο χρονολογείται από το 1454-55.

Δυστυχώς δεν έχουν διασωθεί πηγές για να μάθουμε πότε και από ποιούς κτίστηκε το Μοναστήρι. Μια κτητορική επιγραφή στο Καθολικό έχει καταστραφεί από σφαίρες και βόλια, άγνωστης εποχής. Το μόνο στοιχείο που υπάρχει είναι η εικόνα της Κοιμήσης της Θεοτόκου Καβαδιώτισσας στο ξυλόγλυπτο τέμπλο, διαστάσεων 1,10Χ0,45. Πίσω από την εικόνα υπάρχει η χρονολογία 1725. Επίσης έχει διασωθεί το πωλητήριο συμβόλαιο του δασολίβαδου Βαρένου, που έχει ημερομηνία 1770 και το οποίο υπογράφει μεταξύ των άλλων και ο ιερομόναχος και εκκλησιάρχης της Λαύρας Διονύσιος. Το Καθολικό είναι ρυθμού Βασιλικής χωρίς τρούλο και χτίστηκε, μετά από καταστροφές που έπαθε, από τον Ηγούμενο Κύριλλο το 1831. Ο ίδιος επίσης έχτισε το 1815 και το Ηγουμενείο.

Σε αναφορά των πολιτών του Δήμου Προσχίου αναφέρεται ότι το «Μοναστήριον εκτίσθη πρώτον δια της εθελουσίας συνεισφοράς των πλησιοχώρων χωρίων και δι' αφιερώσεις κινητών και ακινήτων εκ μέρους των χριστιανών επροικίσθη και με περιουσίας..»

H Mονή ήταν οργανωμένη κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι μοναχοί ζούσαν σε ξεχωριστά και ανεξάρτητα κελιά ή καλύβες και όχι με το γνωστό κοινοβιακό τρόπο.

 

Tου Αντώνη Δρόσου

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 12 Νοέμβριος 2011 07:17
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση