Σχετικά με τη Χόμορη PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τρίτη, 23 Ιούνιος 2009 15:47

«Η Χόμορη, ριζωμένη στην καρδιά των Κραβάρων, στον παλιό Δήμο Προσχίου και στο σημερινό Πλατάνου και απλωμένη αμφιθεατρικά στην καταπράσινη νεροπαρμένη πλαγιά Χάρτης Χόμορης

του Αρδίνη, υπήρξε το χωριό επτά τουλάχιστον δεσποτάδων, έδρα για πολλά χρόνια της Επισκοπής Λιδωρικίου, προπύργιο του Χριστιανισμού, σε δύσκολους χρόνους, το μεγαλύτερο κάποτε χωριό των Κραβάρων, ίσως και το αρχαιότερο, με όνομα που παραπέμπει σε μακρινές εποχές.

Είναι το χωριό των πύργων και των μεγαλείων, της ακμής και της παρακμής, το χωριό- «σύμβολο», για τον Κραβαρίτη, για κάθε ξεριζωμένο, που ψάχνει ν’ ανασύρει, μέσα απ’ τα νεφελώματα του χρόνου, την αδικοχαμένη ζω-ντάνια, δόξα και πνοή της Γενέθλιας Πατρίδας του. Βρίσκεται 12 χιλ. ανατολικά του Πλατάνου και ξαπλώνεται αμφιθεατρικά σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 600 έως 700 μέτρα.

 

Για να φτάσει κανείς στο χωρίο, επιλέγει μία από τις παρακάτω διαδρομές:

 

  • Ναύπακτος- Λευτέριανη- Χόμορη (52 χιλ.)
  • Ναύπακτος- Ποκίστα- Μηλιά- Χόμορη (54 χιλ.) και
  • Ναύπακτος- Πλάτανος- Χόμορη (64 χιλ.).

Στη Χόμορη φτάνει κανείς επίσης και από το Θέρμο, μέσω Πλατάνου (50 χιλ.), όπως επίσης και από το Καρπενήσι, μέσω Δομνίτσας, Χάνι Λιόλιου (90 χιλ.). Πρόκειται λοιπόν για ένα χωριό της Ορεινής Ναυπακτίας.

Η Ναυπακτία, από αναφορές αρχαίων ιστορικών έχει ιστορία τρεισήμισι χιλιάδων ετών. Τη διεκδικούν κατά καιρούς οι Λοκροί, οι Αθηναίοι, οι Θηβαίοι, οι Μεσσήνιοι, οι Αχαιοί, οι Μακεδόνες και οι Αιτωλοί. Τα Κράβαρα είναι τα ορεινά χωρία της Ναυπακτίας. Είναι οι ατείχιστοι οικισμοί, που βρίσκονται στην επικράτεια της Αιτωλίας.»  Πηγή: «Αντίλαλοι από τη Χόμορη», Αντώνης Αθ. Δρόσος

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 04 Φεβρουάριος 2011 08:35
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση